28 nov 2014

Muesli repen glutenvrij (bijna Paleo)

Volgens het Paleo dieet of oerdieet "mag" havermout niet. Maar omdat het glutenvrij is eten wij het wel. (omdat volgens het "Zelfslankplan" het wel mag. Zo zijn wij ooit in aanraking gekomen met deze levensstijl.
via via kwam ik een paar maanden terug bij het begin van onze zoektocht om af te vallen, dit recept tegen.
uiteraard heb ik het recept iets aangepast. gewoon omdat dat beter paste bij wat ik in huis had.
Meusli reep
voor 1 bakblikje (6 a 7 repen)
  • - 130 gram havermout/quinoa mix (ik doe 50/50)
  • - 60 gram gemengde, ongebrande, ongezouten noten en zaden (lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad…)
  • - 70 gram ontpitte dadels en gedroogde vruchten
  • - 1 eetlepel kaneel/traders joe pumpkin&Spice kruiden (of wat meer... wat je lekker vind!)
  • - 35 gram honing
  • - 35 gram esdoornsiroop
  • - 2 eetlepels water
  • - 2 eetlepels kokosboter
  • - paar druppeltjes citroensap of geraspte citroenschil.
Verwarm de oven voor op 200 graden, bekleed een schaaltje/bakblik met bakpapier
De havermout en quinoa mix weeg je af en zet je even weg. De noten en dadels en gedroogde vruchten mik je in een blender en blend je totdat je de stukjes een fijne grote vind hebben. (niet iedereen vindt het even lekker om op grote stukken dadel te knagen). Dit mik je bij de quinoa/havermout mix.
in een pannetje verwarm je de honing, siroop, citroen en kokosboter tot alles gesmolten is.  gooi je muesli mix erbij en roer tot alles goed door elkaar zit. Het lijkt alsof je te weinig heb aan "vocht" maar dat is het niet. het is namelijk (samen met de dadels en gedroogde vruchten) je lijm om de muesli aan elkaar te houden.
dump dan alles in je bakblikje die je al had voorzien van bakpapier (geen nood... kan nu nog prima.. geen haast bij. Zet je meteen de oven even aan)
zo ziet het er dan ongeveer uit. de balletjes zijn de quinoa. die blijven ook hard. net als de chia zaadjes. wij vinden dat wel lekker (gaat zo lekker tussen je tanden zitten) vind je dat niet lekker, lekker eruit laten! maak je je zorgen dat Chia zaadjes geen superfood meer is als deze verhit is boven de 180 graden... zet je de oven wat lager, of skip je deze ook.
meusli repen net uit de oven
de baktijd is HEEL lastig te bepalen. het is echt afhankelijk van de diepte van je schaal, de hoogte van de oven etc. hier gaan ze tussen de 15 en 30 minuten in de oven. Vertrouw op je neus en ogen. deze van het plaatje hierboven had iets korter gemogen. de randjes zijn al verbrand (en trust me die zijn heel VIES). snij direct je repen in als het uit de oven komt en laat het verder afkoelen.
foto 4
en zo komen ze er dan uit te zien. Hier in huis moet ik altijd snel zijn. Manlief is gek op die dingen en snoept ze zo weg. De een zegt bewaren in de koelkast, ik zie niet in waarom. wel luchtdicht in een bakje dat doe ik dan weer wel, maar hier overleven ze niet langer dan een paar dagen!
het basis principe van deze repen is volgens mij de havermout, dadels en honing. de rest... kan je in variĆ«ren. Kokos chocolade  staat hier op het te maken lijstje!



1 opmerking:

  1. Ziet er heerlijk uit. Altijd lekker om in huis te hebben voor de gezonde trek

    BeantwoordenVerwijderen